Smo pripravljeni na digitalno prihodnost pametnih mest in skupnosti?

Tradicionalno se je že drugo leto zapored odvila mednarodna konferenca 2nd Southeast Europe Smart Society Conference. Spletni dogodek gostil priznane mednarodne, regionalne ter lokalne predavatelje, ki so letos s tehničnih tem, obravnavanih na lanski konferenci, pozornost preusmerili na področji poslovanja in organizacije.

Rdeča nit konference je bila tokrat opredelitev vloge pametnih mest v digitalnem gospodarstvu prihodnosti, definiranje poslovnih modelov vzpostavljenih vrednostnih verig in oblikovanje celostnega pristopa k razvoju pametnega mesta, od politik in organizacijskih izzivov do kompetenc. Govora je bilo tudi o finančnih spodbudah v EU, ki bodo v prihodnjih letih podpirale razvoj pametnih mest.

Glavno sporočilo konference je ideja o poenotenju oz. zmožnosti deležnikov, da pri razvoju pametnih skupnosti delujejo skupaj usklajeno in učinkovito ter dosegajo taktične, operativne in strateške cilje. Uspešna digitalna preobrazba pametnih mest in skupnosti namreč ni možna brez partnerskega sodelovanja na vseh ravneh – od države in lokalnih skupnosti do ponudnikov digitalnih rešitev ter storitev.

Ko gre za pametno družbo, je vloga države poglavitna
Andrej Kotar, predstavnik podjetja Endava in predsednik programskega sveta SRIP PMiS, je v pozdravnem nagovoru Are we catching up with transition towards smart society? pozval vse deležnike k pridružitvi gibanju za pospešitev razvoja pametnih mest in skupnosti v Sloveniji in Evropi ter umestil Slovenijo v okvir aktivnosti na področju razvoja pametne družbe znotraj regije in Evrope.
Državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo, Peter Geršak, je v nadaljevanju poudaril poglavitno vlogo države pri razvoju pametnih skupnosti in spregovoril o njenih dolžnostih na področju pametnih skupnosti: »Menimo, da je dolžnost vlade, da zagotovi ogrodje za razvoj, pripravi učinkovito zakonodajo, postavi standarde in ponudi glavne smernice.« Izrazil je podporo javne uprave deležnikom razvoja pametnih skupnosti in njihovim prizadevanjem.

Romunija, država partnerica konference
Ključna predstavnica regionalnega dela je bila Romunija. Njen predstavnik, Dragos Preda, državni sekretar za telekomunikacije na Ministrstvu za promet, infrastrukturo in komunikacije, je spregovoril o ključnih dejavnikih za razvoj digitalnega gospodarstva in pametnih mest ter izpostavil primere dobrih praks na regionalnem področju.

Japonci prednjačijo
Konferenca se je letos usmerila še širše in gostila Japonsko, vodilno državo pri razvoju pametne družbe, ki se z vpeljavo pametnih mest in skupnosti sistematično ukvarja že več let. Yasunori Mochizuki iz korporacije NEC je predstavil, kako Japonska napreduje pri uresničitvi pametne družbe, ter spregovoril o pomembnih tehnoloških in netehnoloških napotkih. S tem je podal dobro iztočnico za zgled državam Jugovzhodne Evrope.


Sredstva v EU so na voljo
Na ravni EU sta se konferenci pridružila Ulrich Ahle, izvršni direktor v podjetju Fiware, in Eddy Hartog, vodja področja za pametne skupnosti na Evropski komisiji. Slednji je predstavil razloge, zakaj Evropska komisija meni, da gibanje living-in.eu odraža namen konference in lahko prispeva k razvoju Jugovzhodne Evrope. Izpostavil je priložnosti za financiranje mest in skupnosti ter ključne deležnike pri ustvarjanju pametnih družb k sodelovanju povabil z besedami: »Denar je na voljo in deležniki morajo ukrepati!«


Slovenija si prizadeva postati zgled ostalim državam v EU
Pestro dogajanje v okviru slovenskega dela konference je opozorilo na dejstvo, da je Slovenija zelo aktivna država, ko gre za področje pametnih mest oz. skupnosti. Jurij Dolžan iz Ministrstva za javno upravo in Gaber Terseglav, predstavnik Slovenske digitalne koalicije, sta predstavila konkretne dogovore in aktivnosti na področju povezljivosti podatkov in storitev, župan Škofje Loke in predsednik komisije za digitalno preobrazbo pri Slovenski digitalni koaliciji, Tine Radinja pa je spregovoril o izzivih, s katerimi se lokalne skupnosti soočajo na področju pametnih skupnosti, predvsem ko gre za prehod v pametno družbo. Slovenski del se je nadaljeval z opisom evropske pobude Intelligent Cities Challenge, v okviru katerega je Slovenija oblikovala dva konzorcija občin, ki sta sodelovala v pobudi. Projekt sta predstavila Sabina Popit, višja svetovalka na Mestni občini Ljubljana, in Matjaž Pušnik, strokovni direktor na KPMG. Slovenski sklop sta zaključila Boris Koprivnikar, predstavnik Mestne občine Ljubljana, s predavanjem o interoperabilnosti podatkov in Matej Kalan, predstavnik Turizma Kranjska Gora.


Dogodek je zaokrožila okrogla miza s pogovorom Ali so mesta, skupnosti in župani regije JV Evrope pripravljeni na program Digitalna Evropa? H konstruktivni debati je udeležence spodbujal Martin Brynskov, predsednik Open & Agile Smart Cities, ki je na odru gostil številne predstavnike: Borisa Koprivnikarja, predstavnika Mestne občine Ljubljana, Tineta Radinjo, župana Škofje Loke, Katjo Mohar Bastar, direktorico Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije, Andreja Prevca, vodjo področja pametne infrastrukture pri Telekomu Slovenije, in Nasiho Pozder, poslanko v Parlamentarni skupščini Bosne in Hercegovine. Da lahko postanemo trajnostno usmerjena pametna družba, ne potrebujemo samo dobre tehnološke osnove, ampak se moramo zavedati vloge države in vrhovnih odločevalcev, ki morajo postaviti temelje, da bi tem smernicam lahko sledili in poganjali celotni proces pri prehodu v pametno družbo.

Konferenco 2nd Southeast Europe Smart Society Conference je organizirala IKT horizontalna mreža ob podpori Združenja za informatiko pri GZS. Soorganizatorji so bili Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Skupnost občin Slovenije in Romunija, država partnerica dogodka.
Dogodek ne bi bil mogoč tudi brez sponzorjev Telekoma Slovenije, Endava digitalne rešitve, Žejn, Optifarm, AI4SI in OASC.

0
Feed